Bridgeforth Middle School

                                             Algebra Practice Questions
 
See how many you can answer correctly!
                     

Quiz #2

1. When John attempts a free throw, he succeeds 59.4% of the time.  If John attempts 31 free throws, estimate how many times he will succeed.
a) 15
b) 18
c) 28
d) 52
2.  Solve:  2x - 37 = 25
a) -6
b) 21
c) 31
d) 60
3. As shown in the table below, the cost of renting a car depends on the number of miles driven.  If a rental car is driven 60 miles, which of these is the cost?
       
  Miles Cost    
  10 $52.50    
  20 $55.00    
  30 $57.50    
  40 $60.00    
  50 $62.50    
       
a) $62.75
b) $64.00
c) $65.00
d) $67.50
4. What is the value of the expression 3(x + 7)  when x = -2 ?
a) -27
b) 1
c) 12
d) 15
5. Marian rented a ballroom for the spring dance.  She paid a flat fee of $750.00, plus $125.00 for each hour (h) the ballroom was used.  Which statement represents the total cost (c) of renting the ballroom?
a) c = 125h
b) c = 750h
c) c = 750 + 125h
d) c = 750h + 125
6. Solve:  3(2x + 1) - 4x = -7
a) -5
b) -4
c) -2
d) -1
7. What is the slope of the line in the graph?
a) -4
b) -3
c) 3
d) 4
8. Solve:  4(x - 2) - 1 = 3x - 7
a) -16
b) -4
c) 2
d) 16
9. Solve:  3(x - 2) = -6 - 2(x + 10)
a) -4
b) -8/5
c) 2
d) 20
10. The best estimate for the coordinate of point P is:
 
a) 2 1/2
b) 2 1/4
c) 2 3/4
d) 2.1
11. A sweet pea vine grows 40 centimeters per month.  It was 20 centimeters tall on April 15.  On what date will it most likely be 80 centimeters tall?
a) May 15
b) June 1
c) June 15
d) July 1
12. One lunch period, popcorn sold at a rate of 5 bags every 3 minutes.  The lunch period lasted 45 minutes.  How many bags of popcorn were sold?
a) 27
b) 53
c) 75
d) 225
13. The numbers of elk a ranger saw on 5 days are 12, 11, 8, 14, and 25.  What is the mean number of elk the ranger saw per day?
a) 8
b) 12
c) 14
d) 17
14. One day the students in a gardening club counted the number of ladybugs they  saw in their garden plots.  The number of ladybugs found in each plot was as follows:  1, 2, 7, 0, 6, 4, 5, 2, 2, 11.    What is the median number of ladybugs counted?
a) 2
b) 3
c) 4
d) 5
15. What is the opposite of 5/3?
a) -3/5
b) -5/3
c) 3/5
d) -1
16. Which of these sets of numbers is ordered from least to greatest?
a) -3/2, -3, 0, 2/3
b) -3, -3/2, 0, 2/3
c) 0, 2/3, -3/2, -3
d) 0, -3/2, -3, 2/3
17. What is the reciprocal of -110?
a) -55
b) -1/110
c) 1/110
d) 110
18. Which of these is the best estimate of the coordinate of Point R on the number line?
   
a) -7/8
b) -1/2
c) -5/8
d) 1/4
19. Which of these graphs represents  y = -2x + 3 ?
a) graph F
b) graph G
c) graph H
d) graph J
20. Mary grew a sweet pea plant from a seed.  Every week she measured the plant.  The plant sprouted in Week 3 and then grew 1.5 inches every week.  Which of these graphs best represents the height of the plant?
a) graph A
b) graph B
c) graph C
d) graph D
 

Go to Algebra Quiz #1

Return to Bridgeforth Home Page